top of page
flygbild.jpg

AKTUELLT

Aktuellt i Brf Insjön

ELPROJEKTET

Tyvärr har besked från Nacka Energi dragit ut på tiden vilket fått dominoeffekt på projektet. I avvaktan på det slutliga beskedet om ny anslutning till elnätet har Bauer Elektriska genomfört majoriteten av uppdateringarna av kablar, uttag och belysning i de publika utrymmena i trapp- och källargångar, föreningslokalen, förråd, vind m.m.

Just nu planeras grävning att påbörjas vecka 42 (14 oktober) med hjälp av grävsug. Denna metod används för att minimera risken för existerande utrustning i marken, främst föreningens bergvärmeanläggning. Grävning kommer att ske från Sturevägen till baksidan av Sturevägenhuset (nära lekplatsen), från Sturevägenhuset till sophuset samt mellan de tre byggnaderna.

 

Grävningen kommer att innebära ingrepp och skador på gräsytor, rabatter, gång- och bilvägar på flera platser runt föreningens byggnader. Schakten kommer att fyllas igen löpande men en del av återställandet (gräsytor, planteringar, rabatter etc.) kommer först att kunna ske till våren. I samband med detta görs en inventering och plan för alla rabatter och ytor runt alla tre husen, även de som inte direkt påverkas av grävarbetet, exempelvis framsidan av Freyvägenhuset.

 

När planen från Nacka Energi har fastställts och leveranstider för de större elcentralerna har bekräftats kommer tidplanen för projektet att uppdateras. Notera att detta sannolikt kommer att innebära omkastningar i planen då ordningen för de tre husen eventuellt kommer att ändras. En uppdaterad preliminär tidplan kommer att anslås när de nya uppgifterna har fastställts.

 

Kortare, oplanerade elavbrott kan förekomma men i de flesta fall informeras i förväg. En avstängning i en annan del av föreningen kan medföra avbrott på internetanslutningar och TV-sändningar trots att elen i din lägenhet inte direkt påverkats.

 

Håll ögonen på anslagstavlan i din trappuppgång där vi anslår uppdateringar med bl.a. uppdaterade tidplaner som bör vara klara inom kort.
 

TRÄDGÅRDSDAG SÖNDAG 13/10 – 10:00

Hösten är här och det finns en del att göra i trädgården och på våra gemensamma ytor. Det vore trevligt att se så många som möjligt av föreningens medlemmar på trädgårdsdagen.

 

Vi träffas utanför föreningslokalen 10:00 och fördelar arbetsuppgifter från höstens lista.

 

Föreningen bjuder på korv och fika när vi är klara.
 

STAMSPOLNING

För att säkerställa maximal livslängd på föreningens avloppsstammar bör stamspolning genomföras regelbundet och det är hög tid för detta! Stamspolningen förväntas genomföras under första kvartalet 2025 och innebär att föreningens leverantör besöker alla lägenheter och högtrycksspolar med hetvatten i alla avloppsanslutningar till kök och badrum.

 

Vi återkommer med detaljerad information om detta när datum för spolningen har fastställts.
 

SOPHUSET

Tyvärr är sophanteringen och sophuset ett återkommande problemområde. Ett fåtal medlemmar följer inte reglerna och det resulterar i återkommande problem med nedskräpning. Det förekommer även att sopor som inte är hushållssopor eller matavfall slängs i och runt sopkärlen, vilket resulterar i onödiga kostnader för föreningen.

  • Endast hushållssopor får slängas i de stora sopkärlen – detta avser sopor som hos de flesta samlas i en mindre soptunna under vasken eller i badrummet.

  • Hushållssopor placeras i väl förslutna plastpåsar för att så lite som möjligt ska läcka ut.

  • Säckar får INTE slängas!

  • Om det första sopkärlet är fullt väljer du nästa kärl med mer plats i – alla lock MÅSTE kunna stängas för att minimera problem med fåglar och råttor.

  • Wellpapp, plast, plastförpackningar, glasflaskor, ljuskällor, pantburkar, el-avfall, batterier o.s.v. får INTE slängas i sopkärlen eller sophuset.

  • Matavfall placeras i matavfallspåsar av papper innan de slängs i de mindre sopkärlen. Dessa påsar får ej läggas i plastpåsar.

  • Kärlen töms en gång per vecka.

 

På sikt kommer ett nytt sophus att behövas för att möta kraven på fastighetsnära insamling av förpackningar (papper, plast, glas och metall) och styrelsen undersöker de olika alternativ som finns.
 

STÄDNING & TVÄTTSTUGA

Städningen av föreningens gemensamma ytor har varierat i kvalitet under en längre tid. Styrelsen har som ambition att hitta en ny leverantör och i avvaktan på detta har extra punktinsatser gjorts i bland annat tvättstugan.

I tvättstugan är det extra viktigt att användare lämnar lokalerna i gott skick efter användning. Här är några punkter som vi vill förtydliga:

  • Du får endast använda tvättstuga och torkrum under ditt bokade pass. När nästa pass tar vid ska kläder och torkutrymmen vara tömda. Att man har tillgång till tvättstugan efter sin bokade tid är för att man har en skyldighet att städa efter sig. Du får EJ använda denna tid som förlängning av din tvättid.

  • Sopning och rengöring av golv ska ske vid varje pass samt avtorkning av maskin och dess tvättmedelsfack. Rester av medel som hamnar runt om börjar mögla och det drabbar samtliga som använder maskinen. Var noggrann med att du använder rätt fack för rätt typ av tvättmedel och häll i ordentligt. Om du inte når så finns det numera en blå pall tillgänglig för att underlätta detta.  Om du har bokat spontantvätten så ska du sopa efter dig, samt rengöra maskinen och torktumlaren.

  • Om du tvättar kläder som är väldigt smutsiga eller med stark lukt som ”sätter sig i maskinen” så är det extra viktigt att rengöra maskinerna ordentligt. Kör gärna ett kort program med tex. ättika som är luktneutraliserande.

  • Vid bokning av spontantvätten har du endast tillgång till en maskin samt den lilla torktumlaren som står över. Även om maskiner bredvid är tomma så får man inte nyttja dessa utan ett godkännande från den som har bokat tvättstugan.

  • Om du öppnar fönstret under ditt tvättpass är det viktigt att du stänger det efter dig. Om du har bokat sista passet vill vi be dig att kolla en extra gång att fönstret är stängt.

  • Kvarglömda kläder förvaras en kortare period i mangelrummet och får slängas efter 30 dagar.

  • Vi uppmanar alla att hjälpas åt att hålla rent, men även att rapportera till kontakt@brf-insjon.com om misskötsel förekommer. Vid upprepad misskötsel från en medlem kan detta resultera i avstängning från tvättstugan.
     

FUKTLARM

I 14 av föreningens 82 lägenheter saknas fungerande fuktlarm som tidigare installerats på föreningens bekostnad under vasken i köken. I dessa lägenheter har Nacka Drift & Skötsel fått i uppdrag att installera nya fuktlarm samt debitera de individuella medlemmarna. Kostanden för nytt fuktlarm och installation är 1 100 kr per lägenhet och debiteringen hanteras av Nacka Drift & Skötsel.

 

I de fall ett fuktlarm är ur funktion utan att det orsakats av den boende, bekostar föreningen bytet.

 

Då läckage ofta inte upptäcks förrän de orsakat omfattande skada är det viktigt att fuktlarmen fungerar och kan detektera eventuella läckage tidigt. På detta vis minskar vi risken för kostsamma och utdragna åtgärder som kan orsakas av relativt små läckage över längre tid.

Alla boende rekommenderas att testa sina fuktlarm årligen. Ni rekommenderas att testa genom att droppa en mindre mängd vatten på de två fuktsensorens som sitter som band runt era ledningar och avlopp. Detta skall resultera i ett pipande ljud från larmet. Det finns även en test-knapp på larmet.

 

När ni testar era fuktlarm, passa gärna på att testa era brandlarm samtidigt!
 

TILLTRÄDE TILL LÄGENHETER

I samband med serviceinsatser kan föreningens leverantörer behöva tillgång till medlemmars lägenheter. Det är alla medlemmars skyldighet att ge tillträde men tyvärr har det i många fall varit problematiskt att komma in i ett flertal lägenheter. När leverantörer behöver komma tillbaka flera gånger innan de kan utföra sina uppdrag medför detta ofta merkostnader för föreningen och en utdragen hantering av dessa ärenden.

 

Det är viktigt att alla lämnar in nycklar eller är hemma när dessa besök behöver genomföras.

 

OBS! När nycklar ska lämnas in vill vi att ni använder er av den pyramidformade, gråa lådan på väggen vid tvättstugeinloggningen, inte den svarta styrelsebrevlådan.
Lådan är nu uppmärkt med texten NYCKELLÅDA.

 

Naturligtvis kan det vara lätt att glömma bort men det är ofta samma medlemmar som glömmer varje gång och i förlängningen kan detta innebära att föreningen tvingas debitera för merkostnader eller i värsta fall begära särskild handräckning från Kronofogdemyndigheten.

 

 

Tyvärr många tråkiga ämnen och pekpinnar i detta kvartalsbrev, men vi hoppas med detta att vi kan göra ett gemensamt krafttag och ta hand om vår fina förening tillsammans.

 

Vi önskar er alla en trevlig höst!
 

Vänliga hälsningar,

Styrelsen Brf Insjön

bottom of page